10 saker du kanske inte vet om zonterapi


10 saker du kanske inte vet om zonterapi

Det dyker alltid upp alla möjliga frågor om zonterapi, vad det är för något, hur kan det hjälpa och vad är det bra för. Så här har samlat en del frågor och svar som jag hoppas kan ge dig en bättre uppfattning om vad zonterapi är. Enjoy!


1 Vad menas med att läsa av fötterna? Hur och vad kan kroppen ”berätta”?

En zonterapeut kan läsa av många av din kropps ”hemligheter” om dig och din hälsa genom att se och känna av i dina fötter, händer och öron.

Bara genom att se din hållning, hur du går och står och var du har förändringar på händer, fötter och öron kan zonterapeuten börja läsa av var du har dina svaga punkter. 


2 Hur kan man se eller känna det? Det är väl inget man kan se bara sådär?

Jo, det finns många olika saker man kan lära sig att se och känna i kroppens olika strukturer.

Som strävt, lent, hårt, mjukt, torrt, kallt, varmt, ”grusigt”, stelt, rörligt, svullet, rött.


3 Vad menas med en reflexerande zon?

I naturmedicinen anser man att alla delar motsvarar helheten och att alla delarna i sin tur skapar helheten. Eftersom helheten representeras i alla delar oss kan vi avläsa hela kroppen i alla de olika delarna där då fötter, händer, öron och även ansiktet är mer överskådligt och lättillgängligt och därför lättare att avläsa och behandla från. På så sätt finns en reflexerande zon, ett motsvarande område, för varje del av kroppen.


4 Vad gör zonterapi egentligen, varför fungerar det?

Väldigt förenklat kan man säga att du får som en helkroppsmassage via foten (eller handen, örat, ansiktet).

Behandlingsmetoden utgår ifrån att hela kroppen finns representerad i delen, t ex under fötterna. Behandlingen påverkar hela människan och feedback systemen, både organ, muskler, skelett och det hormonella.

Med olika handgrepp och tekniker når zonterapeuten fram på olika djup och till olika vävnader och påverkar i sin tur motsvarande område, den reflexerande zonen, i kroppen.

Kroppen kommunicerar på många olika sätt och återkopplar hela tiden med olika feedback-system för att upprätthålla en balans.


5 Hur kan en behandling gå till?

Du får vanligen halvsitta eller ligga bekvämt medans zonterapeuten behandlar dig.

Det är ofta fötter och underben som behandlas men det går lika bra att behandla händer och underarmar, öron eller ansiktet. Öronen vars zoner är så små behandlas vanligen med verktyg som t ex nålar, frön, kulor eller laserljus.


6 Hur kan en zonterapi behandling kännas?

Det är vanligen en djupt avslappnande behandling och många somnar på behandlingsbänken. Du kan både bli trött och lite frusen eller pigg och fylld av energi.

En del är rädda för att det ska göra ont och det kan absolut kännas i ömma områden men en balans med ”skönt-ont” rekommenderas så den som får behandling kan slappna av och ta emot behandlingen utan att kroppen går i ”försvar”.


7 Vad kan zonterapin hjälpa dig med? Vad är zonterapin bra för?

Genom att fokusera på olika delar och olika flöden kan zonterapeuten stärka kroppen att balansera upp och öka förmågan att läka sig själv. Som t ex.

  • Obalanser i mage/tarm
  • Förstoppning
  • Huvudvärk, nack- och käkspänningar
  • Stela muskler, spända och onda ryggar
  • Besvär av gamla läkta skador, diskbråck, ben- och armbrott
  • Hög stressnivå, dålig sömn
  • Dålig cirkulation
    Allergi/Astma
  • Urinvägar
  • Och mycket mer …

8 Varför kan zonterapi hjälpa mot så många olika saker? Det kan väl inte hjälpa mot allt?

Det kan ju upplevas som omöjligt att zonterapin är bra för så många olika saker men om du tänker att hela kroppen behandlas från foten, där foten är en del som motsvarar helheten och där varje del av kroppen då har sin motsvarighet i fotens olika delar, så blir det förståeligt att man kan man avläsa och stödja hela kroppen och dess funktioner från motsvarande del och zon.


9 Vad är en zonterapi karta? Hur läser man den?

Det är lite som att ha en geografisk karta där du kan utläsa var olika platser ligger, hur det ser ut och hur vägarna till och från går.
Eller en ritning över ett hus, där allt från det yttre ner till minsta lilla detalj i det inre finns beskrivet.

Precis som med dessa detaljerade bilder som beskriver en 2-dimensionell platt yta så är verkligen sen 3-dimensionell med rum, höjd och djup.


10 Hur ofta ska man gå och hur många behandlingar behöver man?

Ja precis som vi är olika individer har vi också olika besvär och behov.
Du kan gå nån gång då och när du känner att du behöver en avslappnande behandling och vill fylla på med energi.

Men vill du mer ha hjälp och stöd med specifika besvär kan det vara bra att börja med 1 – 2 – 3 gånger och se hur du svarar men det vara allt mellan 5 – 10 gånger med uppföljande behandlingar.


Viktigt att veta
är också att zonterapi är en friskvårdande behandling, att stärka och bejaka energin och livskraften i våra kroppar, att öka cirkulation och flöde som hjälper kroppens egna funktioner att rensa ut slagg och restprodukter.


Och nu till det absolut bästa 
näst efter att själv gå och få en egen behandling. Det är nog att man kan lära sig att göra enklare behandling på sig själv så man kan ta bättre hand om sig hemma i vardagen.


Vill du lära dig att göra zonterapi hemma kan du kolla in min kurs här - Zonterapi för husbehov